До Конгресу США внесли законопроект “Про захист Америки від шпигунів”

До Конгресу США внесли законопроект “Про захист Америки від шпигунів”

Сенатори внесли в Конгрес США законопроект “Про захист Америки від шпигунів”.

Про це повідомляється на сайті республіканця Марко Рубіо (від штату Флорида), одного з авторів ініціативи.

Законопроект “дозволить Держдепартаменту відмовляти у візах тим особам, які вчинили шпигунські дії” проти США або причетні, на думку Вашингтона, до крадіжки інтелектуальної власності. Ініціативою, однак, передбачена можливість відмови від цих обмежень при необхідності, “наприклад, для виконання зобов’язань США в рамках угоди про штаб-квартирі ООН”.

“Згідно з чинним законодавством, шпигуни Комуністичної партії Китаю, вислані з США, можуть негайно подати запит на отримання [нової] візи”, – пояснюється в повідомленні. Законопроектом пропонується виправити імміграційне законодавство таким чином, щоб подібне не допускалося.

“Минулого тижня китайське консульство в Х’юстоні було закрито після того, як воно стало центральним вузлом в шпигунських операціях Комуністичної партії Китаю, спрямованих на підрив нашої безпеки і демократії. <…> США повинні вжити всіх заходів для забезпечення безпеки нашої країни”, – заявив Рубіо в зв’язку з внесенням законопроекту до Конгресу. Його слова наводяться в прес-релізі.

Вашингтон 21 липня зажадав від Пекіна закрити генконсульство в Х’юстоні протягом 72 годин через “крадіжки американських технологій”, “неналежного використання” систем студентських обмінів, а також “несумісного зі стандартною практикою дипломатії поведінки” співробітників. МЗС Китаю в той же день пообіцяв застосувати відповідні заходи, а 24 липня оголосила про “дзеркальну контрзаходів” – закриття дипломатичної місії США в Ченду.

У понеділок офіційний представник китайського зовнішньополітичного відомства Ван Веньбінь заявив, що Пекін вважає наклепом звинувачення американської сторони на адресу співробітників генерального консульства КНР в Х’юстоні в шпигунстві і пропонує Вашингтону “виправити допущену помилку” заради нормалізації двосторонніх відносин.

Поділитись