Для учасників АТО оформляли «липові» інвалідності

Для учасників АТО оформляли «липові» інвалідності

Стало відомо, що правоохоронці міста Тернополя викрили групу осіб, які займалися липовим оформленням інвалідності для учасників АТО.

Як повідомили у відділі комунікації поліції області, оформляли інвалідність та привласнювали соціальні виплати двоє тернополян і киянин. Підприємливих шахраїв викрили співробітники відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління (детективів) ГУ НП в Тернопільській області спільно з працівниками управління СБУ в області та прокуратурою міста Тернополя.

Як повідомив начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління (детективів) Юрій Барабан, двоє мешканців Тернополя підшукували атовців і пропонували їм оформити інвалідність за станом здоров’я. Охочі знаходилися, адже це давало можливість щомісяця отримувати пенсійні виплати по III групі інвалідності. Аферисти весь паперовий процес брали на себе. У ветеранів просили нотаріальну довіреність, аби здійснювати правочини від їхнього імені. Люди довіряли зловмисникам: збирали необхідні документи, відкривали банківські рахунки й передавали аферистам. Пакет документів шахраї пересилали своєму спільнику в Київ, який через медзаклади оформляв довідки з липовими діагнозами. З підробленими документами учасники АТО проходили в Тернополі медико-соціальну експертну комісію для встановлення інвалідності. Після цього люди мали б отримувати одноразову грошову допомогу в розмірі понад 400 тис. грн та щомісячну пенсію. Проте одноразові виплати осідали у кишенях шахраїв, адже атовці передали їм реквізити своїх банківських рахунків і доступ до них. Люди навіть не здогадувалися, які суми надходили на їхні електронні гаманці.

Нині відомо про 15 осіб, які незаконним способом оформили інвалідність, а їхні виплати присвоїли собі аферисти. Під час обшуків у зловмисників вилучили гроші, документи, засоби зв’язку, банківські картки. Відомості за цим фактом внесено до ЄРДР і кваліфіковано частиною 3 статті 190 ККУ — шахрайство, вчинене у великих розмірах. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Триває досудове розслідування.

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись