Директора Національного музею Естонії обрано президентом країни

Директора Національного музею Естонії обрано президентом країни

Директор Естонського національного музею Алар Каріс в другому турі голосування обраний президентом Естонії.

Про це йдеться у вівторок, 31 серпня, в повідомленні прес-служби парламенту країни в Facebook.

При таємному голосуванні Каріс отримав 72 голоси. Всього в голосуванні брали участь 80 членів Рійгікогу (парламенту), вісім бюлетенів були заповнені.

Напередодні парламент Естонії не зміг обрати президента країни. У першому турі голосування Алара Каріс, який був єдиним кандидатом, підтримали 63 депутати при необхідних 68 голосах. Ще 16 бюлетенів були заповнені, 22 законодавця не брали участь в голосуванні.

У зв’язку з цим було призначено другий тур виборів. Каріс знову був єдиним кандидатом на пост президента, хоча Республіканська виборча комісія уточнила, що до початку другого туру депутати можуть висунути і інших кандидатів, зібравши для цього 21 підпис.

Кандидатуру Каріса запропонували парламентарії від входять до правлячої коаліції Партії реформ і Центристської партії, відзначав портал Delfi.

63-річний Каріс з 2017 року є директором Естонського національного музею. З 2003 по 2007 рік працював на посаді ректора в Естонському університеті природничих наук.

Нинішнім президентом Естонії є Керсти Кальюлайд, її обрали в 2016 році.

Президент Естонії обирається строком на п’ять років і не більше ніж на два терміни поспіль. Кандидатом на пост президента може бути висунуто особа у віці не менше 40 років, яка є громадянином України за народженням.

У березні цього року Кальюлайд заявила про необхідність продовжувати діалог з Росією. При цьому вона відзначала, що залучення російської сторони в переговори не означає, що Таллінн відмовиться від своїх принципів.

Поділитись