Дипломат пропонує “хорватський сценарій” для повернення Донбасу

Дипломат пропонує “хорватський сценарій” для повернення Донбасу

Для визволення Донбасу українській владі слід піти по так званому хорватському сценарію, який передбачає введення на територію так званих ДНР і ЛНР іноземних військовослужбовців і роззброєння так званої “міліції”.

Таку думку в ефірі YouTube-каналу політолога Юрія Романенка висловив посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині Олександр Левченко. На думку дипломата, такий сценарій із залученням миротворців і міжнародної адміністрації дозволить вирішити питання виборів на території, яку зараз контролюють самопроголошені республіки, а також роззброїти ополченців і домогтися “виведення незаконних збройних формувань”.

У серпні 1995 року хорватська армія почала операцію “Буря”, яка тривала кілька днів і завершилася ліквідацією самопроголошеної Республіки Сербська Країна. Хорватські частини за 84 години взяли під свій контроль всі сербські території, крім Східної Славонії. В операції брали участь близько 200 тисяч хорватських військових.

В результаті істотно змінилася етнічна карта сучасної Хорватії: звідти втекли, за різними оцінками, від 200 до 250 тисяч сербів, ще від 100 до кількох тисяч цивільних були вбиті.

Поділитись