Держдеп США закликав Туреччину позбутися російських ЗРС С-400

Держдеп США закликав Туреччину позбутися російських ЗРС С-400

Туреччина повинна позбутися від російських зенітних ракетних систем С-400, інакше може зіткнутися з американськими санкціями.

Про це заявив представник Держдепартаменту високого рангу, якого цитує агентство Reuters. “Вони знають, що у них є вибір”, – сказав він. За словами співробітника відомства, введення санкцій за придбання російських систем як і раніше можливо.

“У Туреччини є можливість повернутися за стіл [переговорів щодо продовження військової співпраці з США]. Вони знають, що для цього їм необхідно зруйнувати або повернути, або якось позбутися від систем [С-400]”, – зазначив представник Держдепартаменту. Він повторив позицію Вашингтона, згідно з якою купівля Анкарою С-400 загрожує оборонним можливостям НАТО.

Президент Туреччини Тайїп Ердоган заявив 19 листопада, що повідомив американському колезі Дональду Трампу про неможливість відмови Анкари від російських систем. У вересні 2017 року Росія повідомила про укладення з Туреччиною контракту на поставку С-400 вартістю $ 2,5 млрд. Контракт передбачає часткову передачу технологій виробництва турецькій стороні. Перші поставки почалися 12 липня.

Поділитись