Державна охорона заблокувала голові КС України доступ до будівлі суду

Державна охорона заблокувала голові КС України доступ до будівлі суду

Співробітники управління державної охорони України знову не пустили в будівлю Конституційного суду його голови Олександра Тупицького.


У попередній раз судді відмовили в доступі 30 грудня: йому вдалося зайти тільки по пропуску відвідувача. У прес-службі інстанції заявили, що Тупицький розцінює подібні дії як чергову спробу втручання в свою діяльність. На думку суду, це може привести до дестабілізації роботи всього органу.

Проблеми навколо КС України і його глави почалися після того, як суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування, і скасував право Національної антикорупційної прокуратури перевіряти електронні декларації та виявляти конфлікт інтересів.

Згодом був закритий доступ до Єдиного реєстру електронних декларацій: це порушувало систему антикорупційної реформи, ухвалення якої було серед вимог для надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом і надання фінансової допомоги від міжнародних кредиторів. В Офісі президента України рішення судового органу назвали неправовим і таким, що суперечить інтересам країни. В результаті кабмін доручив відновити доступ до реєстру.

В кінці грудня Тупицького викликали в офіс генерального прокурора. Проти нього порушили кілька кримінальних справ, в тому числі через самовільне зайняття земельної ділянки в Криму, а також державної зради. Суддя заявляв, що дійсно володіє ділянкою на півострові, але не знає, як його задекларувати на Україні. Справи проти себе він розцінив як тиск.

Незабаром президент країни Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС на два місяці. Представник глави держави в суді Федір Веніславський підкреслював, що це не звільнення, а тимчасовий захід. Конституційний суд вирішив, що Зеленський вийшов за рамки своїх конституційних повноважень. В інстанції вважають, що Тупицький зобов’язаний продовжувати роботу.

Поділитись