Депутати Ради пропонують пом’якшити закон про мову

Депутати Ради пропонують пом’якшити закон про мову

Українські парламентарії хочуть пом’якшити скандальний закон про мову.

Зокрема, автори законопроекту, внесеного на розгляд, пропонують надати можливість депутату самому вибирати, яку мову використовувати на засіданнях. Якщо буде необхідно, то апарат законодавчого органу повинен зробити переклад на державну мову, пропонують народні обранці. Текст документа розміщений на сайті Ради.

Депутати пропонують встановити в регламенті Верховної Ради такий припис, згідно з яким засідання законодавчого органу, його комітетів і комісій велися б державною мовою. Але безпосередній оратор з числа народних обранців міг би самостійно вибрати мову, на якій він буде виступати перед парламентом. У разі необхідності, відзначають автори законопроекту, апарат Верховної ради повинен забезпечити його переклад державною мовою. При цьому, згідно з документом, проекти законів, інших нормативних актів вносяться на розгляд державною мовою.

Крім того, народні обранці запропонували надавати вибір мови мовлення теле- і радіокомпаній України. На думку українських політиків, ЗМІ повинні самі визначати, вести їм програми державною мовою або мовою нацменшин.

Мова друкованих засобів масової інформації визначається, як пропонують парламентарії, їх засновниками відповідно до установчих документів. Також на вибір рекламодавця повинні розміщуватися рекламні оголошення, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції.

Раніше депутати попереднього скликання Верховної ради прийняли закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Відповідно до цього документа, всі органи державної влади України повинні використовувати тільки українську мову. Також на ньому слід говорити всім жителям країни, перебуваючи в громадських місцях. Через це суперечливого закону виникає багато суперечок, в тому числі і в Верховній раді.

Поділитись