Депутати правлячої партії Грузії покинуть її після провалу голосування щодо виборів

Депутати правлячої партії Грузії покинуть її після провалу голосування щодо виборів

Частина депутатів правлячої партії “Грузинська мрія – Демократична Грузія” заявила, що залишає її після провалу голосування по питанню про проведення виборів у 2020 році за пропорційною системою.

Про ці наміри повідомила в четвер журналістам віце-спікер парламенту Тамар Чугошвілі.

“Результат виявився таким, що ці конституційні зміни провалилися. Ми дуже шкодуємо про це. Нам залишається тільки залишити як парламентські посади, так і більшість, і партію”, – сказала вона.

Нагадаємо, парламент Грузії не підтримав зміни до конституції, які передбачають проведення парламентських виборів за пропорційною системою в 2020 році. Засідання транслювалося в четвер у прямому ефірі на сайті законодавчого органу.

“101 депутат за, троє – проти. Виникла потреба у кворум 113 депутатів. Ці голоси недостатні для прийняття рішення”, – сказав глава парламенту Грузії Арчіл Талаквадзе, підбиваючи підсумки голосування.

До голосування протягом двох днів в парламенті велися напружені дебати. Як з’ясувалося під час розгляду законопроекту, далеко не всі депутати від правлячої партії “Грузинська мрія – Демократична Грузія” були згодні з законопроектом, розробленим однопартійцями. В основному, проти переходу на пропорційну систему виступали мажоритарні депутати від більшості. Вони не раз погрожували провалити голосування.

Правляча більшість в парламенті представлена 104 депутатами. Для внесення змін до конституції була необхідна згода 113 парламентаріїв. Представники опозиції не раз заявляли, що готові підтримати законопроект і прийняти його. Опозиціонери також говорили, що в разі провалу поправок вся відповідальність ляже на главу правлячої партії Бідзіна Іванішвілі, а це призведе до масштабних мітингів.

Саме Іванішвілі анонсував перехід зі змішаної на пропорційну систему виборів в 2020 році в кінці червня. Проведення парламентських виборів за пропорційною системою було однією з вимог учасників акцій протесту, які з 20 червня протягом трьох місяців влаштовували маніфестації біля будівлі парламенту в Тбілісі.

Чергові парламентські вибори повинні відбутися в жовтні 2020 року.

Поділитись