Депутат від партії “Слуга народу” запропонував скасувати закон про люстрацію

Депутат від партії “Слуга народу” запропонував скасувати закон про люстрацію

Депутат Верховної Ради України від партії «Слуга народу» Максим Бужанський пропонує парламенту визнати недійсним закон про люстрацію.

Про це повідомляють «Українські Новини». Законопроект Бужанського передбачає скасування закону «Про очищення влади» і перегляд урядом всіх пов’язаних з ним нормативно-правових актів.

Раніше Європейський суд з прав людини визнав люстрацію державних службовців в Україні порушенням їх прав. Судді ухвалили рішення після розгляду скарг п’ятьох українських чиновників, звільнених у 2014 році на підставі закону «Про очищення влади». ЄСПЛ постановив, що Україна порушила право держслужбовців на справедливий судовий розгляд, а також право на повагу до приватного життя, оскільки звільнення вплинуло на їхнє життя і кар’єру.

17 вересня Конституційний суд України зняв з порядку денного розгляд питання про відповідність Конституції закону про люстрацію. Раніше президент України Володимир Зеленський вивів з-під дії люстрації керівника своєї адміністрації Андрія Богдана шляхом створення Офісу глави держави.

Закон «Про очищення влади» був підписаний 9 жовтня 2014 року тодішнім президентом України Петром Порошенком. Документ поширюється на чиновників, які займали керівні посади під час президентства Віктора Януковича, і регламентує перевірки держслужбовців з метою відновлення довіри і «створення умов для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів».

Верховна Рада прийняла закон про люстрацію в вересні 2014 року. У тому ж місяці Віталій Ярема, який займав тоді пост генпрокурора України, заявив, що цей документ в багатьох пунктах не відповідає Конституції і вимогам міжнародного законодавства. Очищення влади було однією з вимог активістів Євромамайдану в ході акцій протесту в Києві взимку 2013-2014 років.

Поділитись