CIT заявила про максимальну з 2015 року кількість російських військ на кордоні з Україною

CIT заявила про максимальну з 2015 року кількість російських військ на кордоні з Україною

Дослідницька група Conflict Intelligence Team (CIT) називає концентрацію російських військ поблизу кордону з Україною максимальної з 2014-2015 років, пише The Insider.

За інформацією CIT, до російсько-українському кордоні переміщаються мотострілецькі, артилерійські, десантні і, цілком ймовірно, танкові частини. За допомогою сервісу gdevagon, що дозволяє відстежувати маршрути залізничних вагонів за номерами, розслідувачам вдалося встановити деякі пункти призначення – це Крим і околиці Воронежа. У числі перекинутих частин – 76-а дивізія ВДВ із Пскова, а також 74-а мотострілецька бригада з Кемерово.

У Conflict Intelligence Team відзначають, що такі масштабні перекидання збройних сил з віддалених регіонів країни не можна пояснити локальними армійськими навчаннями, як це роблять російські влади. При цьому офіційно такі стратегічні маневри “Захід-2021” повинні початися тільки у вересні.

Також CIT зазначає, що нарощування російського угруповання не є відповіддю на перекидання українських сил в Крим і на Донбас, як про це заявляють прокремлівські джерела. За їхніми даними, українська розвідка заявляла про накопичення російських сил ще на початку березня, а перші відео перекидання російської техніки в Крим відносяться ще до лютого. Крім того, диспозиція російських сил носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер.

При цьому в CIT підкреслюють, що поки не бачать ознак підготовки безпосереднього вторгнення Росії в Україну. На думку розслідувачів, своїми діями Москва планує лише “залякати українське керівництво, а також перевірити на міцність нову американську адміністрацію”.

Поділитись