Чверть дітей Росії живуть за межею бідності

Чверть дітей Росії живуть за межею бідності

Всього в Росії на кінець 2018 року бідними вважалися 18,9 млн осіб, або 12,9% населення. При цьому в багатодітних сім’ях ситуація ще гірше.

Чверть дітей у віці до 18 років живуть за межею бідності, це випливає з даних Росстата. Згідно з дослідженням «Соціально-економічні індикатори бідності», 26% дітей у віці до 18 років живуть в сім’ях з рівнем грошових доходів нижче прожиткового мінімуму. У дослідженні наводиться статистика за 2017 рік. На поточний момент це найбільш актуальні дані по дитячої бідності в країні. Частка дітей, що живуть в бідності, за підсумками 2018 року стане відома тільки влітку 2020 року. При цьому рівень бідності серед дітей вдвічі перевищує даний показник в цілому по країні.

Так, у 2017 році за межею бідності проживали 13,2% росіян, або 19,4 млн осіб, в 2018 році – 12,9% населення, або 18,9 млн осіб.

Проблема дитячої бідності особливо гостро стоїть в сільській місцевості. Згідно зі статистикою, 45% дітей, що живуть в селах, росли в малозабезпечених сім’ях. Найвищий відсоток бідності серед дітей зафіксовано в багатодітних сім’ях – 52,2%. «Все домогосподарства, які перебували на межі бідності, тобто мали грошові доходи, близькі до прожиткового мінімуму, при народженні дітей падають нижче цієї межі», – пояснила директор Інституту соціального аналізу і прогнозування Тетяна Малєва.

Сім’ї з дітьми є найбільш проблемними серед демографічних і соціальних груп – тут рівень бідності в 2018 році становив 22,9%, свідчать дані Мінпраці Росії.

Фото gettyimages.

Поділитись