Через плани Зеленського по Донбасу Україні загрожує новий Майдан

Через плани Зеленського по Донбасу Україні загрожує новий Майдан

Якщо українська влада зважиться на виконання Мінських домовленостей, то в Києві може повторитися Майдан, а президент України Володимир Зеленський може бути повалений.

Таку думку висловив політолог Андрій Окара, коментуючи заяву депутата від парламентської партії «Слуга народу» Марини Бардіної про те, що Україна збирається міняти підхід у вирішенні питань по Донбасу.

«Якийсь серйозна зміна відносини Києва до Мінським угодами передбачає те, що влада готова піти на вибори, а потім на передачу кордону [з Росією українській владі], а не навпаки. Піти на закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції. В українських умовах це все може призвести до дуже серйозних наслідків аж до Майдану, повалення Зеленського і так далі», – сказав він.

За словами політолога, глава України розуміє, що такий варіант розвитку подій має місце, тому влада продовжить ігнорувати Мінські домовленості. «Ми бачимо, що кожен крок, кожна інновація має дуже серйозний опір в [українському] суспільстві», – пояснив Окара.

З цією позицією згоден політолог, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський. «Зараз максимум, що найбільш ймовірно, це відмова в продовженні переговорів. Формально вони не будуть говорити, що відмовляються від Мінська, а насправді готуватимуть завершення військових дій», – сказав експерт російським ЗМІ.

Раніше влада України не стала закріплювати особливий статус Донбасу в Конституції. В офісі Зеленського також відзначили, що проведення місцевих виборів в Донбасі буде можливо тільки після передачі українській владі контролю на кордоні з Росією.

Поділитись