Через кілька років українці, які працюють, будуть збирати собі на пенсію

Через кілька років українці, які працюють, будуть збирати собі на пенсію

Через кілька років всі працюючі українці будуть збирати собі на пенсію. Причина в тому, що через кілька років в українців не залишиться вибору.

Український ринок накопичувальних пенсій сьогодні – це менше мільйона вкладників і близько 2 млрд грн пенсійних внесків, повідомляє Соцпортал з посиланням на Focus.

Причин кілька:

на пенсію відкладає близько 2% населення;
за 20 років існування в Україні недержавних пенсійних фондів їх вкладники змогли накопичити 3 млрд грн – менше 1% від бюджету, який держава щорічно витрачає на утримання пенсіонерів;

Згідно з дослідженням USAID (весна 2018 року) 78% українців у віці 18-29 років не замислюються про те, як вони будуть жити на пенсії.

Тоді ж 54% громадян категорично відкинули ідею про відкриття рахунку в недержавному пенсійному фонді.

“Ці показники навряд чи сильно змінилися два роки по тому. У чому причина недовіри українців до НПФ? Учасники ринку називають три фактори: низька фінансова грамотність, страх перед шахрайством і загальна недовіра до довгострокових заощаджень в Україні, особливо в гривні”, – йдеться у статті.

Вже через кілька років в українців не залишиться вибору: імовірно з 2023 року (а може і раніше) в Україні з’явиться другий рівень пенсійної системи – все працюючі українці в обов’язковому порядку повинні будуть робити відрахування на пенсію.

Поділитись