Чехія зупинила трубопровід “Дружба” через брудну російську нафту

Чехія зупинила трубопровід “Дружба” через брудну російську нафту

У трубопроводі “Дружба”, який в квітні-травні довелося зупиняти через зараження нафти сполуками хлору, знову виявили брудну нафту.

На південному відгалуженні нафтопроводу, по якому сировина з Росії надходить в Центральну Європу, знову зафіксовано підвищений рівень хлорорганики, заявив міністр промисловості і торгівлі Чехії Карел Гавлічек. Забруднення, за його словами, було виявлено на словацько-українському кордоні, тоді як нафта, що прокачується далі на захід до Чехії, на той момент була чистою.

Чеська переробник нафти Unipetrol, що належить польській PKN Orlen, зупинив прийом нафти по «Дружбі». Причиною стало «виявлене забруднення хлоридами», пояснив Павло Швагра, глава управління державних стратегічних резервів Чехії, нафту з яких уряд був змушений використовувати в травні, розпродавши близько третини запасів.

Раніше, нагадаємо, вміст хлору різко підскочив на приймально-пропускному пункті «Адамова застава» на польсько-білоруському кордоні. При європейських нормах в 1-1,5 ppm точкова проба показала присутність хлору в 60 ppm.

Повна очистка трубопроводу, що забезпечує 20% нафтового експорту з Росії, займе не менше 8 місяців, а до нормальної роботи система повернеться тільки через рік.

Поділитись