Британія направить військові кораблі в Ла-Манш після погроз Франції

Британія направить військові кораблі в Ла-Манш після погроз Франції

Влада Великобританії направлять два сторожових кораблі до острова Джерсі в протоці Ла-Манш після погроз з боку Франції залишити його без електроенергії.

Про це йдеться в заяві британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона, поширеного в середу за підсумками його телефонної розмови з головним міністром даної коронної території Сполученого Королівства Джоном Ле Фондрена.

“Сьогодні ввечері прем’єр-міністр поговорив з головним міністром Джерсі Джоном Ле Фондрена і керівником департаменту зовнішніх зв’язків острова Єном жменю про перспективу блокади [столиці] Сент-Гелієр. Прем’єр-міністр і головний міністр вказали на нагальну потребу знизити напруженість і встановити діалог між Джерсі і Францією по рибальству (розбіжності в цій сфері послужили причиною загострення ситуації) “, – підкреслюється в заяві канцелярії на Даунінг-стріт, 10.

У той же час Джонсон заявив про “непохитну підтримку Джерсі”.

“Він сказав, що будь-яка блокада буде абсолютно не обґрунтована. В якості запобіжного заходу Великобританія направить два сторожових кораблі прибережної дії для моніторингу ситуації”, – сказано в повідомленні.

На відповідний крок британські влада пішла після заяв французької сторони про можливість влаштувати енергетичну блокаду Джерсі на тлі нерозв’язаних суперечок між країнами в сфері рибальства, що виникли після виходу Лондона зі складу Євросоюзу (ЄС). У середу Франція звинуватила Великобританію у встановленні обмежень на вилов риби в прибережних зонах Джерсі, що, на думку Парижа, йде врозріз з умовами угоди про Brexit.

Як заявила міністр у справах моря Франції Анник Жирарден, влада республіки “готові використовувати відповідні заходи”. “Що стосується Джерсі, то, наприклад, ми могли б [припинити] подачу електроенергії через підводний кабель. Нам є, чим відповісти”, – додала вона, коментуючи ситуацію навколо острова, розташованого поблизу французького узбережжя.

 

Поділитись