Brexit: семеро депутатів вийшли з Лейбористської партії

Brexit: семеро депутатів вийшли з Лейбористської партії

Семеро депутатів Палати громад британського парламенту заявили про те, що залишають Лейбористську партію – провідну опозиційну силу країни.


Причиною свого рішення, ухваленого за місяць до очікуваної дати виходу Британії з ЄС, депутати назвали розбіжності з лідером лейбористів Джеремі Корбіним, зокрема, щодо Брекзиту, а також його недостатні, на їхню думку, зусилля щодо боротьби з антисемітизмом в партійних лавах.

“Лейбористська партія сьогодні – це вже не та партія, в яку ми вступали і в яку вірили”, – заявив один з депутатів, Кріс Леслі. За його словами, партія перетворилася в знаряддя “вкрай лівої” політики.

Розкол в партії назрівав давно – багато лейбористи були незадоволені ставленням Корбіна до питання про Брекзит, наполягаючи на тому, що партія має підтримати повторний референдум про членство Британії в ЄС. Офіційною політикою лейбористів при Корбіну залишається підтримка Брекзіта, але не на тих умовах, про які домовилася прем’єр Тереза ​​Мей з ЄС.

Багато коментаторів і члени лейбористської партії вважають Корбіна носієм вкрай лівих поглядів, а його пропалестинські погляди, на їхню думку, сприяють зростанню антисемітських настроїв в партії. Разом з тим Корбін переконливо захистив свої позиції в ході виборів партійного керівництва, а на останніх парламентських виборах лейбористи отримали більше голосів, ніж їм пророкували.

Семеро депутатів, які залишили партію лейбористів, засідатимуть в парламенті як незалежні депутати. У фракції лейбористів залишаються понад 250 людей.

Британський парламент поки так так і не схвалив угоду з ЄС. Якщо до 29 березня рішення не буде ухвалено, Британія залишить Євросоюз без усілякої угоди, що, як попереджають більшість політиків, може привести до незрозумілих наслідків.

Поділитись