Борошно могло спровокувати катастрофу в Бейруті

Борошно могло спровокувати катастрофу в Бейруті

Причиною вибуху аміачної селітри в Бейруті міг стати її сильне нагрівання, якийсь детонатор або додаткова вибухівка або детонація пилу борошна.

Про це хімік Олексій Бобровський. 4 серпня неподалік від бази Військово-морських сил (ВМС) Лівану в районі порту Бейрута під час зварювальних робіт сталося займання і вибух понад 2,7 тисячі тонн аміачної селітри. Згідно з останніми даними, в результаті вибуху загинули 149 осіб, постраждали п’ять тисяч чоловік.

Бобровський, головний науковий співробітник хімічного факультету Московського державного університету імені Ломоносова, висловив думку, що причиною вибуху селітри міг стати її сильне нагрівання в результаті пожежі або якийсь детонатор або додаткова вибухівка.
Також він допустив, що причиною вибуху селітри могла стати детонація пилу борошна, аналога боєприпасів об’ємного вибуху, через незначного електростатичного розряду.

«Коли розпорошується щось в повітрі, це підпалюється, спостерігається детонація (пилу борошна). Можлива ситуація, коли пил борошна міг здетонувати і викликати детонацію селітри», – пояснив хімік.

Поділитись