Bloomberg: США закупили російську нафту

Bloomberg: США закупили російську нафту

США в 2020 році значно збільшили обсяги поставок нафти і нафтопродуктів з Росії. Про це повідомляє Bloomberg.

В добу Росія поставляла в середньому 538 тисяч барелів нафтопродуктів, і за підсумками року поставки з Москви склали 7 відсотків від загальних закупівель. При цьому раніше цей показник коливався на рівні 0,5 відсотка. Причиною такого кроку стали санкції, введені проти Венесуели, і зниження обсягу поставок з країн ОПЕК після скорочення видобутку картелем.

Американські нафтопереробники купують в Росії в основному не сиру нафту, а мазут. Його використовують для роботи установок з виробництва бензину.

Видання стверджує, що залежність Америки від російської нафти суперечить доктрині енергетичної безпеки США. Як зазначив колишній нафтовий аналітик ЦРУ Марк Фінлі, заяви колишнього президента США Дональда Трампа про те, що США «ніколи не доведеться залежати від ворожих іноземних постачальників», є «порожньою мантрою».

1 березня Трамп передрік Штатам при новому американському лідерові Джо Байдена залежність від Росії та Близького Сходу в питаннях поставок нафти. Він зазначив, що США вже втратили статусу наддержави в енергетиці, і додав, що при демократах ціна бензину в країні піднялася вже на третину.

Раніше управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA) представило щорічні прогнози щодо цін на нафту в доступному для огляду майбутньому. І в одному з них відомство очікує, що до 2050 року сорт Brent коштуватиме 173 долари за барель. Правда, в песимістичному сценарії йдеться про 48 доларів.

Поділитись