Близько 200 американців повідомили про симптоми так званого «Гаванського синдрому»

Близько 200 американців повідомили про симптоми так званого «Гаванського синдрому»

Близько 200 американців повідомили про можливі симптоми так званого «Гаванського синдрому», в тому числі про нові випадки захворювання у Відні, виявлених минулого тижня.

Офіційні особи адміністрації Джо Байдена отримували постійний потік телеграм з-за кордону, в яких повідомлялося про потенційних нових випадках симптомів «гаванського синдрому», повідомив NBC News офіційний представник США.

Офіційні особи заявили, що тепер можливі випадки захворювання є на всіх континентах, крім Антарктиди, причому майже половина можливих випадків стосується співробітників ЦРУ або їх родичів. Близько 60 випадків стосувалися співробітників Міністерства оборони або їх родичів, а близько 50 були пов’язані з Держдепартаментом.

За словами чиновника, що, хоча це явище носить глобальний характер, в Європі непропорційно велика кількість випадків захворювання.

Численні нинішні і колишні агенти і співробітники ФБР також повідомляли про симптоми, перебуваючи за кордоном, особливо в Європі і Центральній Азії, причому кілька таких співробітників були в Відні більше 10 років тому.

За даними NBC, недавно стався інцидент в Берліні, про який раніше не повідомлялося, в результаті чого передчасно закінчився термін перебування як мінімум одного дипломата в Німеччині.

«Гаванський синдром» вперше з’явився в посольстві США на Кубі в 2016 році після загадкового захворювання співробітників. Деяким було потрібне лікування в лікарні протягом кількох місяців, у інших були черепно-мозкові травми.

Причина хвороби невідома, хоча деякі вважають, що вона викликана атакою з використанням радіохвильової зброї.

Представник міністерства оборони повідомив NBC, що Пентагон «активно займається цим питанням в рамках міжвідомчого процесу, що проводиться Радою національної безпеки щодо усунення аномальних порушень здоров’я, і ​​повністю прихильний визначенню як причин, так і джерела».

Поділитись