Блінкен заявив, що США мають намір притягнути Китай до відповідальності

Блінкен заявив, що США мають намір притягнути Китай до відповідальності

Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонні переговори з членом Політбюро ЦК Комуністичної партії Китаю (КПК), главою канцелярії Комісії ЦК КПК у закордонних справах Ян Цзечи.


“Держсекретар підтвердив, що США працюватимуть зі своїми союзниками і партнерами над захистом наших спільних цінностей та інтересів, щоб залучити КНР до відповідальності за її зусилля, які загрожують стабільності в Індо-Тихоокеанському регіоні, в тому числі в Тайванській протоці, і підрив нею заснованої на нормах міжнародної системи”, – йдеться в повідомленні, поширеному Держдепартаментом.

Крім того, глава американського зовнішньополітичного відомства підкреслив, що США продовжать “відстоювати права людини і демократичні цінності, в тому числі в Сіньцзяні, Тибеті і Гонконгу”. Блінкен також закликав “КНР приєднатися до міжнародного співтовариства в засудженні військового перевороту в М’янмі”.

Держсекретар також передав Ян Цзечи найкращі побажання в новому році за місячним календарем (настане в ніч з 11 на 12 лютого).

Офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь заявив, що китайська влада буде уникати конфронтації з адміністрацією президента США Джо Байдена, вони планують розвивати двосторонні відносини з Вашингтоном, усуваючи існуючі розбіжності.

За словами дипломата, на міжнародній арені переважають тенденції, що сприяють мирному розвитку і зміцненню взаємовигідного співробітництва. Він підкреслив, що економічне зростання Китаю сприяє глобальному прогресу. Офіційний представник уточнив, що при вибудовуванні відносин з Вашингтоном китайська сторона буде незмінно захищати свій суверенітет і відстоювати національні інтереси.

Як заявив у четвер Джо Байден, Сполучені Штати вважають Китай головним конкурентом, але готові до співпраці, якщо це відповідає американським інтересам. За його словами, Вашингтон буде протистояти Пекіну з “позиції сили”, “покращуючи ситуацію всередині США, працюючи з союзниками і партнерами, а також відновлюючи свою роль в міжнародних організаціях”.

Поділитись