Бізнесу зменшили штрафи за порушення трудового законодавства

Бізнесу зменшили штрафи за порушення трудового законодавства

Верховна Рада напередодні ухвалила Закон про зменшення штрафів за порушення норм трудового законодавства.

До другого читання профільний комітет ВР істотно допрацював цей законопроект, пише Ліга Закон. Згідно з запропонованою до другого читання редакцією законопроекту, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, а також виплату заробітної плати без нарахування і сплати ЄСВ – штраф 10 розмірів мінзарплати (зараз 30) за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення. До юросіб та ФОП, які використовують найману працю, і є платниками єдиного податку 1-3 груп, – попередження. За повторне впродовж двох років з дня виявлення порушення – 30 розмірів мінімальної зарплати за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – штраф 2 розміри мінзарплати за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення (зараз 10).

Недотримання гарантій і пільг мобілізованим працівникам – штраф 4 розміри мінзарплати за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення. До юросіб і ФОП, які використовують найману працю, і є платниками єдиного податку 1-3 груп – попередження. Діюча норма: 10 розмірів мінзарплати за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення.

Недопущення до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю для виявлення неоформленных працівників – штраф 16 розмірів мінзарплати замість діючих 100.

Порушення інших вимог трудового законодавства, окрім передбачених абз. 2 – 7 ч. 2 ст. 265 КЗоТ – штраф 1 розмір мінзарплати за кожне таке порушення. За повторне впродовж року з дня виявлення порушення – 2 розміри мінімальної зарплати за кожне таке порушення.

У разі сплати 50% розміру штрафу впродовж 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, така постанова вважається виконаною, крім окремих порушень.

Нові штрафи запрацюють після офіційної публікації Закону.

Поділитись