Більше 80% сільгоспземель в ЄС забруднені пестицидними залишками

Більше 80% сільгоспземель в ЄС забруднені пестицидними залишками

Забруднення ґрунтів залишками пестицидів стало проблемою, що протягом останніх десятиліть викликає дедалі більше занепокоєння. Як показало дослідження, наявність сумішей залишків пестицидів в ґрунтах — це правило, а не виключення.

Як передає superagronom.com, науковці Університету Вагінген провели комплексу оцінку впливу залишків пестицидів у ґрунтах в 11 країн ЄС. За результатами дослідження 317 зразків ґрунту, залишки пестицидів було виявлено у понад 80% випадках.

«З 76 досліджених сполук виявлено 43 різних пестицидних залишки в ґрунті, деякі в оригінальній, активній формі, інші як метаболіти. 58% зразків містили декілька пестицидних залишків, окремі до 13 залишків, а 25% зразків містили 1 вид залишку пестицидів. Загалом в ґрунтах було виявлено більше 150 різних пестицидних сумішей», — свідчать результати дослідження.

Найчастіше з найвищою концентрацією виявляли гліфосат та його метаболіт АМРА, метаболіти ДДТ, заборонені впродовж десятирічь у Європі, і фунгіциди широкого спектру боскаліду, епоксиконазолу та тебуконазолу. Максимальний вміст пестицидів в ґрунті складав 2,87 мг на кілограм ґрунту.

«Хоча в 58% ґрунтів ми виявили більше одного залишку, можна стверджувати, що наявність кількох пестицидних залишків у ґрунтовому середовищі, є правилом, а не винятком. Більше півстоліття використання пестицидів без моніторингу ґрунту викликає багато питань. Загалом оцінити нинішній токсичний вплив залишків пестицидів дуже складно», — зазначила професор Віолетт Гейссен.

Додаючи, що моніторинг забруднення ґрунтів залишками пестицидів має бути невід’ємним аспектом у характеристиці загальної якості ґрунту. В ЄС поки не існує законодавства щодо порогових значень чи стандартів якості, доступних для пестицидів у ґрунті, окремих речовинах або сумішах, що створює небезпеку для життєво важливих ґрунтових організмів.

«Вже сьогодні необхідно впроваджувати заходи для перевірки інтегрованого впливу окремих пестицидів та сумішей пестицидів на широкий спектр суттєвих ґрунтових організмів. У цьому контексті, поточні процедури затвердження пестицидів також потребують перегляду в плані впливу різних пестицидів на ґрунтові організми», — говорять науковці.

Поділитись