Більше 3 мільйонів осіб в США залишилися без електрики

Більше 3 мільйонів осіб в США залишилися без електрики

У Штатах справжній хаос. На Америку обрушилася сувора зима.

Влада, служби, як і місцеві жителі, виявилися абсолютно неготовими до такого повороту. За даними американських метеорологів, 73% території США покриті снігом. А морози стоять такі, що на вулицю краще просто не виходити.

Ось вже чого не очікували американці до купи інших проблем, так це ще й погодних сюрпризів. Зимові шторми принесли в країну тонни снігу, лід і пронизливий вітер – навіть в такі штати, яким холодна зима зовсім не властива. Взяти хоча б Техас. На території зазвичай теплого штату довелося оголосити режим НС. Там зараз одні з найнижчих температур за більш ніж 30 років – в деяких районах стовпчик термометра опустився до позначки мінус 18 градусів.

Пол Рейну, житель Техасу: “Це не погода Техасу. Багато людей тут не звикли водити машину в таких умовах, тому краще взагалі не виходити на вулицю і залишатися вдома”.

Здавалося б, сиди вдома і грійся, але аномально низькі температури пошкодили лінії електропередачі. За підсумком понад 3 мільйони осіб в штаті залишилися без електрики. Доходить до того, що, щоб погрітися, місцевим доводиться годинами сидіти в завданнях автомобілях – там на відміну від будинку хоча б можна включити піч.

А ось зовсім абсурдне фото. Через холод хтось встановив будинку намет. Там хоча б можна зберегти тепло. Місцева влада обіцяє відновити подачу електроенергії в найкоротші терміни. Але як саме – поки, схоже, і самі не знають. Люди тим часом, як і в будь-який незрозумілій ситуації, спустошують полиці в магазинах. Правда, щоб потрапити в супермаркет, потрібно ще чергу відстояти – знову ж на морозі.

Тим часом експерти прогнозують, що в найближчі дні в Техасі дефіцитом стануть не тільки продукти, а й бензин. За найстрашнішим прогнозами, через це ціни на паливо різко зростуть. Криза з електрикою посилився, коли минулої неділі ураган викликав відключення майже половини вітряних електростанцій штату. Але ж вони – другий за потужністю джерело електроенергії в штаті.

Девід Батлер, сантехнік: “Техаські мережі нестійкі настільки, щоб витримувати такі температури. Ми знаходимося в сонячному поясі, ніхто й подумати не міг, що тут буде таке!”.

Втім, мова не тільки про Техасі. По всій країні жертвами негоди стали щонайменше 15 осіб. Четверо з них загинули в пожежі, намагаючись зігрітися. Обмерзлі дороги також викликали безліч дорожньо-транспортних пригод. Тільки в Х’юстоні за добу близько 120 ДТП.

Джо Пшибось, житель м Чикаго: “Якби нам довелося сьогодні сідати в машину і добиратися до роботи, це був би максимальний хаос!”.

Аеропорти масово скасовують рейси. Тільки напередодні ця цифра досягла 3 тисяч. Страждають і поставки вакцини – 400 тисяч доз препарату проти COVID-19 не можуть дістатися до прищепних центрів.

Поділитись