Білоруські правозахисники заявили про нерівні умови для передвиборної агітації

Білоруські правозахисники заявили про нерівні умови для передвиборної агітації

Білоруські правозахисники заявляють, що передвиборна агітація в ході президентської вибірково кампанії в республіці йде в нерівних умовах, влади нерідко перешкоджає проведенню заходів основного суперника чинного президента – Світлани Тіхановської.

Про це сказано в звіті, розміщеному в понеділок на сайті не зареєстрована білоруським Мін’юстом правозахисного центру “Весна”.

“Заходи основного суперника чинного президента – Світлани Тіхановської- проходять під пильною увагою правоохоронних органів, а в регіонах зустрічають перешкоди з боку владних структур”, – сказано в звіті. Так, в Зокрема, 30 липня представник її штабу повідомила, що міська адміністрація міста Пінська не погодила проведення в місті мітингу за участю кандидата, деякі державні підприємства і приватні компанії, що займаються зовнішньою рекламою, відмовилися розміщувати агітаційні білборди.

У той же час, в звіті підкреслюється, що на підтримку кандидата Олександра Лукашенка задіяний адміністративний і пропагандистський ресурс вертикалі влади, провладних громадських організацій та ЗМІ.

Правозахисники також звертають увагу на те, що ЦВК країни “кількісно і якісно обмежив процес спостереження на дільницях для голосування, завдяки чому з’явилися умови для маніпуляцій, зробив виборчий процес ще більш закритим для громадськості”. Станом на 2 серпня, за тиждень до дня голосування, зазначається в звіті, не опубліковані передвиборні програми кандидатів у президенти. Згідно з висновками правозахисників, одним з провідних джерел інформації про поточні події агітаційного періоду залишаються популярні Telegram-канали. У ньому також вказується на те, що в республіці “триває тиск на громадян країни, публічно виражають свою громадянську позицію”.

Правозахисники констатують, що кандидат в президенти Світлана Тіхановська і представниця об’єднаного штабу Вероніка Цепкало і Марія Колесникова збирають багатотисячні мітинги в різних містах країни. Аналітики відзначають, що передвиборна агітація цього кандидата “підняла в суспільстві хвилю ентузіазму і зуміла консолідувати певну електоральне поле”.

Президентські вибори в Білорусі пройдуть 9 серпня. Центрвиборчком прийняв рішення про реєстрацію п’яти осіб в якості кандидатів у президенти – Андрія Дмитрієва, Анни Канопацької, Олександра Лукашенка, Світлани Тіхановської і Сергія Череченя. Двом претендентам, які були основними суперниками діючого президента – Віктору Бабарико та Валерію Цепкало – було відмовлено в реєстрації.

Поділитись