Білоруські правозахисники підрахували вироки по “політичним справам”

Білоруські правозахисники підрахували вироки по “політичним справам”

Правозахисний центр “Весна”, не зареєстрований білоруською владою, заявив, що в 2020 році в Білорусі більше 100 чоловік були засуджені за “кримінальним політичних справах” на тлі минулих президентських виборів і протестів після них.

“У 2020 році понад 100 осіб були засуджені за кримінальними політичних справах”, – йдеться в повідомленні на сайті центру.
Правозахисний центр “Весна” з початку виборчої кампанії з виборів президента в Білорусі 2020 року активно стежить за кримінальними справами, які носять політично мотивований характер і які були порушені проти учасників президентських перегонів, активістів їх штабів, учасників акцій протесту після виборів, зазначається там. Підкреслюється, що зараз йому відомо понад 650 імен людей з різних регіонів країни, які є фігурантами таких справ, 166 з них правозахисники визнали політичними в’язнями.

“В останні два місяці 2020 року кримінальні справи почали передавати до судів. Згідно з відомостями, які вдалося зібрати “Весні”, до кінця 2020 року були винесені мінімум 103 вироку у кримінальних справах, пов’язаних з подіями, які відбувалися під час і після президентських виборів” , – йдеться в повідомленні. Правозахисники заявили, що 40 осіб засуджено в Мінську, вісім – в містах Мінської області, сім – в Могильовській області, по 11 – у Вітебській і Брестській областях, по 13 – в Гомельській і Гродненській.

Поділитись