Білорусам і українцям пообіцяли російське громадянство і статус співвітчизника

Білорусам і українцям пообіцяли російське громадянство і статус співвітчизника

У Державну Думу Росії 11 червня внесуть на розгляд закон про репатріацію.

У ньому російські законотворці пообіцяли білорусам і українцям без відмови від наявного громадянства отримати статус співвітчизника і російський паспорт, якщо у кандидата не було предків на території сучасної Росії.

«Співвітчизниками пропонується вважати людей, які самі або чиї батьки на утриманні (предки) проживали на території сучасної РФ, а також це – українці і білоруси, які самі або їхні предки могли не жити на території Росії. Якщо вони хочуть і самоідентифікують себе як російські співвітчизники, то ми не повинні в цьому випадку їх не визнавати», – вважає один з авторів проекту закону, перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін.

На думку парламентарія, особливі умови для українців і білорусів в законі виправдані, так як це може залучити мільйони співвітчизників, в першу чергу з України. Затулін додав, що закон про репатріацію буде розглянуто новим складом Держдуми.

В кінці травня стало відомо, що з першим паспортом росіянам видаватимуть Конституцію. Дарувати її будуть не тільки 14-річним росіянам, а й іноземцям, які отримують російське громадянство.

Поділитись