«Батьківщина» виступає за надання народові права законодавчої ініціативи

«Батьківщина» виступає за надання народові права законодавчої ініціативи

«Батьківщина» підтримала скерування до Конституційного Суду законопроєкту щодо зменшення кількості депутатів. Водночас фракція виступає за якісне покращення діяльності депутатського корпусу.

Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко з парламентської трибуни.

«Батьківщина» вважає, що на сьогодні скорочення кількості депутатів – виправдане рішення. Хоча, на наш погляд, найбільша проблема все ж таки не в кількості депутатів, а в якості їхньої роботи. Низка законопроєктів, які вже подані, зокрема і президентом, не відповідають на запитання, як зробити депутата працездатним», – наголосив парламентар.

Підтримуючи законопроєкт №1017 «Щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи» у включенні до порядку денного та направленні до Конституційного Суду, «Батьківщина» залишає за собою право не голосувати за нього у другому читанні, якщо до Верховної Ради не буде внесено законопроєкт про новий Виборчий кодекс, в якому буде закріплена пропорційна система з виборчими списками.

«Потрібне скасування мажоритарки, про яке ми постійно говорили. Але ж нараз вона існує. Тому треба дискутувати, яким чином ми дамо можливість молодим людям, які можуть робити якісні зміни в країні, зайти у відкриті виборчі списки. Щоб не було там водіїв, секретарів та обслуговуючого персоналу», – додав Вадим Івченко.

Окрім того, у вівторок, 3 вересня, «Батьківщина» підтримала голосуванням Постанову про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроєкт про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора НАБУ і Директора ДБР) і про його направлення до Конституційного Суду України (№1014/П).

Депутати фракції також проголосували за внесення до порядку денного та направлення до Конституційного суду законопроєкт, який пропонує надати народу право вносити до Верховної Ради нові законодавчі пропозиції.

Поділитись