Байден підтримав введення санкцій проти Білорусі

Байден підтримав введення санкцій проти Білорусі

Президент США Джо Байден підтримав заклик Євросоюзу (ЄС) ввести санкції проти Білорусі через інцидент з примусовою посадкою лайнера Ryanair в Мінську і затримання знаходився на борту колишнього головного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича.

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

Американський лідер доручив своїй адміністрації в тісній співпраці з ЄС, а також міжнародними організаціями запропонувати варіанти залучення до відповідальності людей, які причетні до екстреної посадки лайнера. «Я вітаю повідомлення, що ЄС закликав до цілеспрямованих економічних санкцій і іншим заходам», – сказав Байден.

Раніше президент США закликав звільнити Протасевича «та інших політичних в’язнів, несправедливо утримуються під вартою режимом [президента Білорусії Олександра] Лукашенка». Політик також додав, що оцінює те, що трапилося як «ганебне напад на політичне інакомислення і свободу преси».

23 травня літак авіакомпанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни – Вільнюс, здійснив екстрену посадку в Мінську після повідомлень про замінування, що надійшли з аеропорту Мінська. Для супроводу літака було піднято винищувач МіГ-29 ВПС Білорусі. Відразу після приземлення білоруські силовики затримали Протасевича. Дані про вибухові пристрої на борту лайнера не підтвердилися. На батьківщині Протасевича звинувачують в створенні екстремістського формування і закликах до масових заворушень після президентських виборів в серпні 2020 року.

Поділитись