Авіаудар США знищив базу запуску безпілотників в Іраку

Авіаудар США знищив базу запуску безпілотників в Іраку

Удари американських ВПС в ніч на понеділок були спрямовані по двом цілям на території Сирії, і однією – на території Іраку, причому в останньому випадку це була база, що використовувалась для операцій безпілотників проти військових США.

Про це повідомила газета The New York Times з посиланням на джерела в адміністрації Джо Байдена. Газета відзначає, що в останні місяці проіранські збройні угруповання в Іраку стали активно використовувати безпілотники, імовірно їх їм Тегераном. Вони застосовуються для атак проти американських військових інструкторів, чисельність яких в Іраку становить близько 2,5 тис. чоловік, а також співробітників ЦРУ.

Удар був спрямований на те, щоб позбавити бойовиків такої можливості, хоча, за інформацією неназваних представників адміністрації, в Білому домі розуміють, що надовго формування це не зупинить.

Дві інших цілі на території Сирії використовувалися, в основному, в якості складів. Людей на всіх трьох об’єктах, за оцінками Білого дому, було мало.

Рішення про удар брав сам Байден. До цього його консультували міністр оборони США Ллойд Остін і голова Комітету начальників штабів Збройних сил (ЗС) США генерал Марк Міллі. При нанесенні ударів використовувалися бомби з лазерним наведенням. Під удар потрапили два угруповання. Обидві вони були причетні до операцій з використанням дронів проти американців в Іраку.

Раніше прес-секретар Пентагону Джон Кірбі повідомив, що Байден розпорядився завдати удари, які нібито “були необхідні для усунення загрози” для американських військовослужбовців в регіоні.

Поділитись