Авіакомпанії знаходяться на межі виживання через новий вірус Covid-19

Авіакомпанії знаходяться на межі виживання через новий вірус Covid-19

Авіакомпаніям усього світу загрожують багатомільярдні збитки і найгірший рік за останнє десятиліття.

Два тижні тому Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) заявила, що скорочення обороту авіакомпаній через спалах вірусу складе 30 млрд доларів. Однак зараз ця цифра зросла удвічі – до 63 млрд доларів. Якщо ж спалах Covid-19 продовжиться, то втрати перевищать первісну оцінку вчетверо і досягнуть 113 млрд доларів. Про це повідомляє ВВС.

«Ситуація надзвичайна. Події розвиваються за сценарієм, майже не має прецедентів. За якісь два місяці перспективи галузі в усьому світі значно погіршилися», – заявив глава IATA Олександр де Жуньяк.

Британська Flybe збанкрутувала, ставши першою жертвою коронавірусу в авіації. British Airways, KLM, Lufthansa, United і інші міжнародні перевізники урізують маршрутну мережу, заморожують інвестиції і найм. Ryanair, EasyJet і Wizz Air також оголосили про аналогічні заходи.

Олександр де Жуньяк зазначив, перед 2020 роком IATA випустила обнадійливий прогноз: світова авіація готувалася збільшити виручку на 4% до 870 млрд доларів і заробити майже 30 млрд чистого прибутку. Однак все змінилося – зараз компанії вже підраховують попередні втрати і намагаються вижити.

Поділитись