Аваков попередив українців про голод в Україні

Аваков попередив українців про голод в Україні

Влада України в період карантину через коронавірус повинна ввести виплати з бюджету для тих, хто залишився без засобів до існування, передбачити пільги на ЖКГ до 75 відсотків і заборонити звільнення співробітників.

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook. Він попередив, що через закриття багатьох підприємств в країні може початися голод, оскільки більшість українців живуть без «істотних фінансових накопичень».

«Пройде місяць і у людей може банально не вистачати коштів, щоб підтримати себе, сім’ю – купити їжу і ліки», – заявив глава МВС України, додавши, що уряду необхідно розробити заходи підтримки.

Аваков також запропонував на час карантину зупинити нарахування процентних ставок за категоріями кредитів для приватних осіб, а на державних підприємствах і держслужбі, підприємствах бюджетного фінансування заборонити звільнення працівників або відправку їх в неоплачувані відпустки.

На думку міністра, державі доведеться піти на екстраординарні кроки. Зокрема, переглянути бюджет і створити стабілізаційний фонд для фінансування антикризових заходів, збільшити дефіцит бюджету, укласти нову угоду з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і провести реструктуризацію зовнішніх боргів.

20 березня уряд України ввів в Києві, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях режим надзвичайної ситуації. Раніше на всій території країни було оголошено карантин, за недотримання правил якого передбачається кримінальна відповідальність.

За останніми даними, на Україні заразилися коронавірусів 73 людини, троє померли. Загальна кількість інфікованих коронавірусів SARS-CoV-2 в світі перевищило 339 тисяч чоловік. 14,7 тисячі померли, понад 99 тисяч вилікувалися.

Поділитись