Аналітики назвали країну, яка програє в нафтовій війні

Аналітики назвали країну, яка програє в нафтовій війні

Аналітики видання Al Araby, проаналізувавши ситуацію на світовому нафтовому ринку, прийшли до висновку, що Саудівська Аравія в ціновій війні проти Росії свідомо програла.

Експерти впевнені, що Ер-Ріяд, економіка якого зав’язана на експорті енергоресурсів, від затяжного протистояння втратить більше, ніж Москва.

Аналітики нагадують, що обвал нафтових котирувань було спровоковане невдалими переговорами Росії з країнами-учасницями ОПЕК про обмеження нафтовидобутку на тлі падіння попиту через коронавірус. В результаті росіяни заявили про вихід з угоди з організацією, а Саудівська Аравія оголосила про нарощування виробництва енергоресурсів, що призвело до значного падіння цін на нафту.

За словами експертів, в результаті збитки підраховують обидві сторони, оскільки економіки країн залежать від експорту енергоресурсів. Однак втрати Саудівської Аравії, бюджет якої на дві третини поповнюється доходами від продажу нафти, виявляться в результаті більш відчутними ніж втрати Росії, де половина скарбниці складається з нафтодоларів.

Фахівці підрахували, що при вартості бареля нафти в 40 доларів Москва щодня втрачає від 100 до 150 мільйонів доларів. У той час як втрати Ер-Ріяда оцінюються в суму близько 400 мільйонів доларів на добу. Падіння цін на нафту гарантовано спровокує в Саудівській Аравії настання економічної кризи, запевняють економісти. Передбачається, що скорочення доходів в Саудівській Аравії буде компенсовано за рахунок підвищення податків для населення.

«Наслідний принц Саудівської Аравії залучив королівство в самовбивчу дуель з російським ведмедем. Немає ніяких сумнівів, що програють обидві сторони, але втрати Саудівської Аравії будуть більше і ціну нинішнього конфлікту заплатить народ», – резюмує автор статті.

Поділитись