Американський безпілотник атакували поблизу кордону з Росією

Американський безпілотник атакували поблизу кордону з Росією

Один з двох американських військових безпілотників, які здійснювали розвідку в 20 кілометрах від кордону між Росією і Україною, був атакований з невідомих позицій і змушений повернутися на базу.

Безпілотник RQ-4A Global Hawk з позивним FORTE-12 вилетів на патрулювання Чорного моря, після чого скоїв захід у повітряний простір України в Донбасі. Через деякий час після цього він раптово подав сигнал «втрата зв’язку», розвернувся і попрямував до місця постійної дислокації.

Відзначається, що після інциденту в російських соціальних мережах розгорнулася дискусія про причини події. У свою чергу, військовий експерт Олександр Михайлівський в розмові з виданням припустив, що роботі апарату могли перешкодити російські засоби радіолокаційної боротьби (РЕБ).

«Схоже, що цей “Глобал Хоук” як раз потрапив під дію РЕБ і тому подав сигнал про втрату зв’язку. Він не розбився тільки тому, що оператор відразу ж переключився на запасну частоту», – сказав фахівець.

Він припустив, що таким чином російські військові наочно продемонстрували «червону межу», про яку неодноразово говорив Кремль в своїх заявах щодо політики Вашингтона.

«Підійдете ближче – будуть проблеми. Не хотів би припускати, які саме системи були в цьому задіяні, але скажу, що таких багато», – уклав Михайлівський.

Про політ двох безпілотників Військово-повітряних сил США поблизу кордону з Росією стало відомо 24 квітня. У мережу були викладені знімки, що демонструють траєкторію польоту дронів на висоті в 15 кілометрів. Представники Міністерства оборони Росії поки ніяк не прокоментували інцидент.

Поділитись