Американські B-52 “вдарили” по базі російських підводних човнів

Американські B-52 “вдарили” по базі російських підводних човнів

Три бомбардувальника В-52 військово-повітряних сил США підійшли на максимально близьку відстань до району Баренцева моря та зімітували атаку на базу російських підводних човнів .

На випадки польотів американських літаків поблизу кордону Росії звернув увагу журнал The National Interest. Як зазначає оглядач видання Майкл Пек, літаки вилетіли з авіабази Ферфорд в Великобританії, куди раніше були направлені для навчань з європейськими союзниками.

В офіційному прес-релізі ВВС США, на який посилається автор, йдеться, що “політ включав в себе підготовку по взаємодії з норвезькими військово-повітряними силами, а також морські навчання з літаками військово-морських сил США з оперативної групи, що діє в регіоні” .

Експерт зазначає, що за останні кілька місяців бомбардувальники В-52 як мінімум тричі здійснювали польоти над регіоном Баренцева моря. На запит The National Interest про дані операції представник командування американських ВПС в Європі відповів, що “не може обговорювати конкретні райони польотів з міркувань безпеки, однак бомбардувальники ВПС США виконують місії по всій Європі, в міжнародному просторі або над суверенною територією після узгодження і дозволу з боку всіх зацікавлених держав “.

Однак останній рейс трійки В-52 проходив поблизу важливих баз ВМФ Росії. За словами Майкла Пека, про це свідчать і публікації ряду профільних ЗМІ, зокрема, норвезького видання Barents Observer. У його матеріалі вказується, що в цей раз бомбардувальники зайшли набагато глибше в міжнародний повітряний простір.

“Спочатку В-52 супроводжували норвезькі F-16. Також були присутні морські патрульні літаки США Р-8 з літаками-паливозаправниками. У східній частині Баренцева моря, центральній частині дії Північного флоту РФ, винищувачі припинили супровід. На північ від Фіннмарк (область Норвегії) трійка B-52 розділилася: один залишався в західній частині Баренцева моря, другий пройшов уздовж узбережжя Кольського півострова, а третій літав в напрямку мису Канін Ніс у входу в Біле море”, – цитує Пек матеріал норвезького ЗМІ.

Оглядач також зазначає, що дані польоти не викликали занепокоєння у російської сторони. За відомостями деяких інтернет-ресурсів, В-52 не наближалися до військових баз і полігонів навколо Кольського півострова і Нової Землі ближче ніж на 100 кілометрів. Крім того, американські пілоти активно вели переговори з російськими службами.

Подібна поведінка військово-повітряних сил, на думку Пека, є “свого роду грою з потенційно смертельними наслідками”, так як “в період Радянського Союзу кілька літаків-шпигунів США були збиті”.

Поділитись