Американська нафта виявилася перед найсерйознішою за 15 років загрозою

Американська нафта виявилася перед найсерйознішою за 15 років загрозою

Енергетичні компанії США почали скорочувати видобуток нафти в Мексиканській затоці з рекордною за останні 15 років швидкістю.

Напередодні вона впала на 84 відсотка (1,56 мільйона барелів на добу) від звичайного рівня, повідомляє Reuters.

Приводом для цього стало наближення урагану «Лаура». Серйозна загроза змусила американські компанії евакуювати 310 морських об’єктів, а також призупинити роботу нафтопереробних заводів на узбережжі Техасу і Луїзіани.

Така реакція виявилася порівнянна із ситуацією напередодні руйнівного урагану «Катріна» – в 2005 році було зупинено майже 90 відсотків видобутку нафти.

Синоптики очікують, що вітер на узбережжі сягатиме 185 кілометрів на годину. Влада штатів вимагають евакуювати сотні тисяч жителів прибережних районів.

На цьому тлі ціни на нафту піднялися до багатомісячних максимумів. Сорт Brent торгується вище 46 доларів за барель, а WTI – вище 43 доларів. Проте аналітики не очікують довгострокового впливу ситуації на нафтові котирування, оскільки попит як і раніше відновлюється дуже повільно.

Разом з тим число бурових установок в США на родовищах сланцеву нафту зросла вперше з березня 2020 року, що породжує нову загрозу для галузі.

Поділитись