Афганському уряду передрекли падіння після виведення американських військ

Афганському уряду передрекли падіння після виведення американських військ

Афганський уряд може впасти під натиском терористів вже через шість місяців після виведення американських військових, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на дані розвідки США.


За різними оцінками, йдеться в статті, уряд чинного президента Ашрафа Гані протримається при владі від трьох місяців до року.

США вже вивели з країни більше трьох з половиною тисяч своїх військовослужбовців і техніку. Решта контингенту повинен покинути регіон до 11 вересня. Такий термін встановив в квітні американський лідер Джо Байден. Зараз, за ​​даними видання, США закликають військових уповільнити темпи виведення військ на тлі повідомлень про просування бойовиків руху Талібан.

За словами спецпредставника ООН по Афганістану Дебори Лайонс, бойовики терористичної організації «Талібан» з початку наступальної операції в травні взяли під контроль понад 50 районів Афганістану і, імовірно, зараз готують операції по захопленню ряду провінцій. За повідомленнями ЗМІ, з початку травня під владою терористів виявилося більш 50 районів Афганістану, що знаходяться в безпосередній близькості від адміністративних центрів провінцій.

«Це наштовхує на думку про те, що таліби займають позиції, щоб потім спробувати захопити ці адміністративні центри, коли завершиться виведення іноземних військ», – припустила Лайонс. Вона закликала глави країн вплинути на талібів, щоб ті шукали рішення проблем на переговорах з афганською владою, а не в бою.

Поділитись