Афганські силовики тікають від талібів в Таджикистан, екстремісти відвоювали вже 150 районів

Афганські силовики тікають від талібів в Таджикистан, екстремісти відвоювали вже 150 районів

Рух «Талібан» продовжує наступ в Афганістані.

 Напередодні екстремісти взяли під повний контроль шість повітів прикордонній з Таджикистаном провінції Бадахшан. В ході бойових дій понад тисячу військовослужбовців афганських урядових військ відступили на територію сусідньої держави. Після цього президент Таджикистану Емомалі Рахмон доручив мобілізувати 20 тис. резервістів для охорони кордону з Афганістаном.

В ході бойових дій одна тисяча тридцять сім афганських військовослужбовців відступили на територію сусідньої держави. Найбільше військових перейшло погранзаставу у міста Хорог (312 чоловік) і кишлаку Рузвай (213). «Беручи до уваги принцип добросусідства і дотримуючись позиції невтручання у внутрішні справи ІРА, військовослужбовцям урядових військ Афганістану було дозволено перейти на таджицьку територію», – йдеться в повідомленні Державного комітету з нацбезпеки Таджикистану.

Всього за останні два тижні від бойовиків «Талібану» в Таджикистані сховалося більше 1,5 тис. афганців. Перший такий епізод стався 22 червня, коли екстремісти захопили прикордонний перехід «Шерхан-Бандар» на річці Пяндж. Тоді до сусідів втекли 134 силовика. Знаковим також стало захоплення талібами резиденції відомого польового командира, етнічного таджика Ахмад Шаха Масуда. Той після виведення радянських військ з Афганістану став одним з лідерів «Північного альянсу», який контролював прикордонні з пострадянськими республіками провінції і протистояв талібам. Ахмад Шах Масуд загинув в результаті замаху в 2001 році. 1 липня таліби опублікували фотографії з його будинку.

Складною залишається і ситуація на кордоні Афганістану з Узбекистаном. Там афганці також кілька разів переходили на територію сусідньої держави. Однак Ташкент на відміну від Душанбе не став розміщувати втікачів у себе. 24 червня Узбекистан повернув на батьківщину 53 прикордонника, а 29 червня відправив назад 47 осіб. «Спроби незаконного переходу на узбецьку територію будуть жорстко припинятися», – заявили в МЗС країни. Після згаданих інцидентів Узбекистан почав перевірку бойової готовності своєї армії.

Поділитись