Адвокати просять Зеленського про амністію всім співробітникам МВС, затриманих після Євромайдану

Адвокати просять Зеленського про амністію всім співробітникам МВС, затриманих після Євромайдану

Адвокати екс-бійців українського спецпідрозділу “Беркут”, які стали учасниками обміну між Києвом і самопроголошеними республіками Донбасу, звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням надати суспільству об’єктивну оцінку трагічний подій на Євромайдані в 2014 році.

Підсумком чого повинна стати “корекція звинувачення” співробітникам МВС і оголошення їм амністії. Про це йдеться у відкритому листі до глави держави, текст якого оприлюднив на своїй сторінці в Facebook один із захисників “беркутівців” Олександр Горошинський.

“В основі справи лежить політична складова, оскільки ці події стали приводом для зміни політичної влади в країні способом, який не передбачений конституцією України, а тому і рішення справи “майдану” в політичному сенсі лежить в наданні правильної оцінки подій лютого 2014 року суспільству, з юридичної точки зору – в адекватній правовій оцінці, яка полягає в корекції звинувачення нашим підзахисним або оголошення амністії всім учасникам протистояння подій 2014 року, в тому числі працівникам правоохоронних органів. Цим треба, нарешті, підвести риску і перестати ділити країну на “майдан” і “антимайдан”, – наголошується в тексті звернення.

Адвокати просять президента дати “політичний сигнал суспільству, правоохоронній і судовій системі для адекватної, чесної і справедливої ​​політичної і правової оцінки подій 20 лютого 2014 року”.

Правозахисники підкреслили, що “на сьогоднішній день, як встановлено в суді, події 20 лютого 2014 року почалися з розстрілу міліціонерів і солдатів внутрішніх військ, що спровокувало подальше насильство, і це істотно впливає на правову оцінку дій підзахисних”. При цьому уточнюється, що в той день 227 міліціонерів отримали вогнепальні поранення, з них 13 загинули, але “ці справи не розслідуються”.

Поділитись