Адвокат допустив наявність у НАТО супутникових даних з місця аварії MH17

Адвокат допустив наявність у НАТО супутникових даних з місця аварії MH17

НАТО не надала Службі військової розвідки Нідерландів супутникових даних з місця аварії рейсу MH17, але це не означає, що в альянсу їх немає, заявив голландський адвокат обвинуваченого Олега Пулатова Баудевейн ван Ейк на слуханнях суду.


“Що стосується супутникових даних від НАТО … В одному з документів служба військової розвідки Нідерландів (MIVD) описує, що запросила у НАТО інформацію, яка могла мати відношення до процесу. Як випливає з офіційного звіту, НАТО не надала жодної інформації Службі військової розвідки Нідерландів, яка могла б вказувати, що наглядові системи могли зафіксувати що-небудь … Якщо ви читали його також уважно, як я, ви також зрозуміли, що НАТО не привела ніякої інформації Службі військової розвідки Нідерландів, але це не означає, що у НАТО немає таких даних. Тому захист просить суд доручити слідчому судді розслідувати, чи є у НАТО записи наглядової системи (авіаційний комплекс дальнього радіолокаційного стеження і наведення) зони східної України 17 липня 2014 року”, – заявив адвокат.

Прокуратура повторила версію, що MH17 збили з-під Первомайським. Суд у справі про катастрофу рейсу MH17 почався в Нідерландах 9 березня 2020 року. По ньому проходять чотири фігуранта – Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.

Пулатова на суді представляє міжнародна група, що складається з двох голландських і одного російського адвоката. Решти підозрюваних судять заочно.

Малайзійський Boeing, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року за Донецьком. На борту знаходилися 298 чоловік, всі вони загинули. Київ звинуватив у катастрофі ополченців, ті заявили, що не мають коштів, які дозволили б збити повітряне судно на такій висоті.

Спільна слідча група, яка під керівництвом генпрокуратури Нідерландів проводить розслідування обставин катастрофи, раніше представила проміжні підсумки. Слідство стверджує, що Boeing був збитий із зенітного ракетного комплексу “Бук”, що належав 53-й зенітно-ракетній бригаді ВС РФ з Курська.

Поділитись