Лукашенко відповів на питання про інтеграцію з Росією: “Це головний біль”

Лукашенко відповів на питання про інтеграцію з Росією: “Це головний біль”

Входження Білорусі до складу Росії додало б Москві головного болю, заявив президент республіки Олександр Лукашенко в програмі “Велика розмова”.

“Коли говорять всі ці натяки про інтеграцію, я завжди головою Путіна думаю: що, потрібна ще один головний біль? Ні. Президент Росії це так і розуміє. Для того щоб інтегруватися, розвивати економіку, не треба <…> кого-то брати до складу. <…> може, ми і будемо однією державою, може, ми і будемо в складі Росії, може, Росія буде в складі Білорусі”.

Білоруський лідер додав, що Мінськ завжди виступав за тісний союз з Москвою, але та тримає республіку “на відстані”. Крім того, за його словами, інших союзників, крім Білорусії, у Росії немає.

Як розповів Лукашенко, дві країни підготували 31 дорожню карту щодо інтеграції, але від однієї з них вирішили відразу ж відмовитися.

“Ми з Путіним відразу ж викинули 31-ю, яка мала політичний підтекст. Це була пропозиція Володимира Володимировича на одних з переговорів. Дуже мудро, розумно сказав:” Слухайте, ми весь час на неї натрапляємо … Якщо ми не можемо вирішити з 31 цієї карти одну 31-ю, давайте її відкладемо. Давайте її взагалі викинемо”, – нагадав білоруський президент, додавши, що він підтримав пропозицію.

З решти дорожніх карт залишилося узгодити одну – по природному газу, уточнив Лукашенко.

“Якщо ми в союзі і якщо ми бачимо перспективи, треба вирівнювати ціни: і там, і тут або просто, як у вас прийнято говорити, відпустити у вільне плавання”, – додав він.

Як підкреслив білоруський лідер, Мінськ просить не низькі ціни, а рівні.

Росія і Білорусь підписали договір про створення Союзної держави 8 грудня 1999 року. До 20-річчя документа створили робочу групу з вироблення галузевих дорожніх карт. Потім Москва і Мінськ було переформатовано їх в союзні програми по інтеграції.

Поділитись