18 лютого – роковини розстрілів на Майдані

18 лютого – роковини розстрілів на Майдані

П’ять роки тому в Україні почався найтрагічніший етап Революції Гідності. У період 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули більше ста осіб, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні – були заарештовані та зазнали тортур.

Зранку 18 лютого 2014 року протестувальники організували ходу до Верховної Ради України, яка отримала назву «Мирний наступ». Громадяни вимагали від влади рішень для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні, насамперед обмеження повноважень президента України шляхом внесення змін до Конституції України.

Працівники міліції, діючи за вказівками керівництва правоохоронного органу, спільно з так званими “тітушками”, грубо порушуючи чинне законодавство, застосовували насильство і використали вогнепальні набої та зброю, вчинивши жорстокий силовий розгін ходи. Як наслідок, того дня на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 10 людей, понад 500 дістали тілесні ушкодження, з них 37 – тяжкі, 85 – середньої тяжкості.

Пізніше, у ніч на 19 лютого 2014 року, під виглядом проведення АТО, відбувся штурм Майдану, захоплення і підпал будівлі Федерації профспілок України. Внаслідок протистоянь того дня загинуло 16 людей, завдано тілесних ушкоджень 206 особам, з них 35 – тяжкі, 31 – середньої тяжкості. У приміщенні Будинку профспілок внаслідок пожежі загинули дві особи.

У вересні 2014 року Україна відкрила кримінальне провадження щодо розслідування злочинів на Майдані.
За даними Геннпрокуратури, у справах Майдану до судів направлено 161 обвинувальний акт щодо 252 осіб. За результатами судового розгляду винними визнано 50 осіб, щодо 43 із них ухвалено обвинувальні вироки.

Керівнику СБУ в Києві і Київській області інкримінують організацію незаконного проведення антитерористичної операції – штурму Майдану в ніч з 18 на 19 лютого. Загалом розслідування у справі подій 18 лютого в Маріїнському парку, на вулицях Грушевського та Інститутській завершено щодо п’ятьох «беркутівців», ще шестеро високопосадовців перебувають у розшуку.

Поділитись