1 січня “Газпром” перекриє газовий вентиль і припинить поставки палива в Україну

1 січня “Газпром” перекриє газовий вентиль і припинить поставки палива в Україну

1 січня 2020 року «Газпром» перекриє газовий вентиль і припинить поставки палива на територію України, заявив виконавчий директор українського «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

За його словами, якщо Москва і Київ не укладуть до кінця року новий контракт, але газ продовжить надходити, Україна буде зберігати його в підземних сховищах. Час на те, щоб домовитися, практично минув, і ситуація ускладнюється судовими спорами двох газових компаній.

“Я нагадаю, що в листі, який надіслав Газпром Нафтогазу, чорним по білому написано, що 1 січня о 10 годині за московським часом у Газпрому не буде підстав на те, щоб газ надходив в сторону України, – сказав Вітренко.

Контракт на транзит російського газу через Україну закінчується 31 грудня поточного року. За словами Вітренко, Україна не буде перекривати газовий вентиль, навіть якщо з Росією не буде підписаний новий контракт.

“Щоб всіх заспокоїти – Україна не буде перекривати вентиль, Україна ніколи не перекривала вентиль. Це важливо зрозуміти. У нас немає такої традиції – виходити на телеекрани і говорити: «Ми перекриваємо вентиль». Немає у нас такого. Ми просто говоримо – не переживайте. Навіть в такій ситуації газ буде терпляче чекати свого господаря”, – сказав він.

Якщо станом на 1 січня 2020 року біля Росії і України не буде контракту на транзит газу, при цьому газ з території Росії продовжить надходити, Київ буде закачувати його в свої підземні сховища як газ невизначеного власника.

Поділитись